Top 5 boli rare cu simptome neobisnuite

Când auzim despre simptomele anumitor boli, uneori ne simțim să spunem: aceasta este o ficțiune, nu poate fi adevarata, deoarece sfidează o explicație logică. Între timp, “vampirii” care nu ies în lumina soarelui există cu adevărat, iar boala se numește porfirie. Uneori corpul tău nu este perceput așa cum este. Și acestea sunt doar câteva manifestări ale bolilor uimitoare, ale căror simptome pot fi folosite în siguranță în crearea de filme de groază sau de ficțiune.

Bolile rare 

Medicina cunoaste aproximativ 7.000 de boli rare si tulburari. Și în timp, numărul lor crește doar. În diferite țări ale lumii există o definiție a bolilor rare. În general, dacă boala afectează mai puțin de 200 de mii de oameni din întreaga lume, poate fi considerată rară, dar există și variații. Se pare că unele tipuri de patologii ale cancerului și boli genetice pot fi atribuite bolilor rare.

Sindromul Alice în Țara Minunilor: percepția propriului corp

Clasicul Lewis Carroll, accidental sau printr-o anumită intenție, a descris tulburarea neurologică care apare atunci când pacienții își percep în mod eronat propriul corp. Cartea descrie modul în care Alice crește la o dimensiune gigantică, apoi scade. Aceleași senzații sunt resimțite de pacienții cu acest sindrom, dar care nu folosesc ciuperci și infuzii magice. Sindromul este caracterizat de o încălcare a percepției părților corpului sau a mediului extern. Aceasta este o tulburare mentală care interferează cu percepția deplină a dimensiunii corpului uman sau a obiectelor din jur.

Simptomele apar adesea pe timp de noapte. Până în prezent, oamenii de știință nu pot spune exact ce cauzează astfel de manifestări și care contribuie la deteriorarea creierului. Dar, pe parcursul cercetării, a fost posibilă stabilirea unei legături între sindrom și epilepsie, tumori cerebrale și medicamente psihoactive.

Dacă ne uităm la statistici, simptomele sunt mai frecvente la copii și dispar pe cont propriu atunci când pacientii ajung la pubertate. Insa, au existat si cazuri în rândul adulților.

În 2013, în paginile The Daily Mail, a apărut un articol in care o femeie britanică în vârstă de 24 de ani cu sindromul Alice în Țara Minunilor, care și-a împărtășit dificultățile. Pentru prima dată, problemele cu percepția corpului ei au apărut chiar la vârsta de 5 ani și au rămas pana la vârsta adultă, manifestându-se periodic.

Femeia a descris simptomele caracteristice: treptat, sentimentul se manifesta ca o camera care începe să se îngusteze și corpul incepe sa creasca, brațele și picioarele devin mai lungi, disproporționate. Tot ceea ce se întâmplă pare a fi exagerat, nerealist de rapid, brusc.

Urticaria acvagena

Este cunoscut faptul că corpul uman este compus din 60% apă, și fără ea însăși viața este imposibilă. Iar apariția urticariei la apa (“alergia” la apă), este în sine un fapt uimitor.

Alergia la apa se caracterizează prin apariția unei erupții cutanate, după contactul corpului cu un lichid. Prevalența erupției cutanate poate fi diferită și poate afecta gâtul, membrele, trunchi.

Numărul total de persoane care suferă de aceasta urticarie este necunoscut, dar cercetările arată că femeile sunt cel mai adesea afectate, iar simptomele apar în timpul pubertății sau imediat după aceasta.

De ce există o urticarie acvagena este greu de spus, motivele nu au fost încă stabilite, există doar ipoteze. Unii sugerează că această stare se formează datorită dizolvării în apă a substanțelor care, la contactul cu pielea, activează o hiperreacție a răspunsului imun. Nu s-au efectuat suficiente cercetări care să explice cauzele formării acestei alergii.

Sindromul Cotard sau sindromul Zombie

Seria “The Walking Dead” a câștigat popularitate largă și a adunat în jurul său o audiență largă de fani. Dar pacienții cu diagnosticul de sindrom Cotard chiar exista. Această condiție a fost descrisă pentru prima dată în 1882 de Jules Cotard. Medicul a descris sindromul ca o tulburare mentală în care o persoană crede că sufletul său a murit, dar dintr-un anumit motiv, corpul continuă să mearga.

Adesea, pacienții refuză să mănânce și să bea? Viața de zi cu zi este adesea asociată cu vizitarea cimitirelor, pentru a fi mai aproape de moarte și a simți-o literalmente. Pacienții neglijează igiena personală și sănătatea fizică.

Acesta este un fenomen rar, necunoscut în cercurile largi, cauzele acestei patologii nu au putut fi stabilite. Unii sugerează că sindromul însoțește adesea alte boli mintale, cum ar fi schizofrenia și numeroase tulburări comportamentale. Au fost descrise mai multe cazuri de acest sindrom.

Sindromul omului de piatră

Nu, acești oameni nu s-au uitat în ochii Medusei, aceasta este o tulburare genetică care impiedica oamenii sa se miste, ca urmare a transformarii mușchilor, ligamentelor și tendoanelor in țesut osos.

Deformarea degetelor de la picioare este adesea prima manifestare a sindromului, după care se dezvoltă dificultăți la locul de muncă, mobilitatea articulațiilor și respirație greoaie. Uneori este suficientă doar o mică leziune pentru a activa modificările, iar astăzi nu există un tratament eficient.

Sindromul mâinii străine

Mulți au vizionat filmul “Familia Adams”, unde una dintre personajele principale era o mana, care iși trăia viața independent. Dar exista pacienți cu diagnosticul de sindrom al mainii straine.

Sindromul este rar si este o tulburare motorie caracterizată prin activitatea necontrolată și cu intenție a unei mâini. De exemplu, pacientul începe să fixeze nasturii de la o cămașă cu o singură mână, iar cea de-a doua ii desface, iar acest lucru se întâmplă inconștient. Uneori, există situații accidentale, neplăcute altora, care se sfarsesc cu scandal.

Tulburările motorii pot să apară nu numai în partea superioară, dar și în extremitățile inferioare, care se termină adesea în căderi și răniri.

Există destul de multe descrieri și povești înregistrate care datează din ani diferiți. În unele cazuri, o mână necontrolată poate arăta agresiune față de proprietar și de cei din jurul lor. În 1998, a fost descris un caz: un pacient în vârstă se temea de mâna stângă, care încerca în mod repetat să-l stranguleze și chiar sa ii provoace mai multe răniri.

Leave a Reply