Simptomele menopauzei la barbati, prevenirea, corectia

De multe ori din paginile internetului, ale ecranelor TV și ale paginilor de reviste de sănătate suntem copleșiți de multe informații despre menopauză, care afectează corpul feminin la o anumită vârstă. Aspectul său este legat de dezechilibrul hormonal, care apare, în principal, la vârsta cuprinsă între 40 și 50 de ani. Modificarea raportului dintre hormonii sexuali aduce cel mai adesea un anumit disconfort unei femei sub forma schimbărilor de dispoziție, tulburărilor de somn și a apariției bufeurilor. Această afecțiune a fost studiată timp de decenii și a fost controlată cu succes de terapia hormonală. 

Mult mai puțin cunoscut este faptul că bărbații sunt, de asemenea, supuși apariției andropauzei, deși nu toți membrii sexului mai puternic se confruntă cu simptomele negative ale acestei afecțiuni.

Simptomele andropauzei

Denumirea este dată complexului simptomatic descris mai degrabă arbitrar, deoarece în cursul acestuia barbatul nu își pierde capacitatea de a concepe. Spre deosebire de femei, menopauza la bărbați nu vine peste noapte, dar se intinde pe parcursul a câțiva ani. Cel mai adesea, acesta este un proces gradual care  poate incepe în perioada cuprinsă între 40 și 50 de ani. Există o dispariție treptată a funcției de reproducere, pe fondul căreia poate exista un sentiment de disconfort fiziologic și psihologic.

Semnele de andropauza pot include oboseală, letargie, pierderea masei musculare și apar la aproximativ un barbat din zece. O persoană poate prezenta o scădere a dorinței sexuale, ejacularea și erecția afectată, senzațiile încețoșate în timpul intimității sau problemele la atingerea orgasmului.

Este important să rețineți că simptomele de mai sus pot avea alte cauze. De exemplu, sursa poate fi în încălcarea funcției ficatului, rinichilor sau sistemului cardiovascular. Chiar și tumorile maligne pot provoca schimbări similare în sănătate. În interesul sănătății, atunci când apar simptomele de mai sus, este imperativ să vizitați un medic pentru a efectua un studiu detaliat și a găsi cauza.

Printre semnele fiziologice comune ale andropauzei se numără o deteriorare a rezistenței corpului, o scădere a proporției masei musculare, o creștere a grasimii (aparent fără un motiv aparent), deteriorarea oaselor și a articulațiilor, apariția de transpirații și tulburări ale procesului de urinare . Cele mai multe dintre aceste simptome sunt cauzate de o scădere a sintezei proteinelor în organism, din cauza lipsei de testosteron implicate în acest proces. Semnele fiziologice merg adesea mână în mână cu cele psihologice, în această perioadă există neînțelegeri frecvente în familie și în forța de muncă datorită iritabilității sau apatiei nerezonabile a barbatului.

Mecanismul andropauzei: cauze ale menopauzei la bărbați

De-a lungul anilor, producția de testosteron este redusă, iar aceasta, la rândul său, duce la o scădere treptată a funcției de reproducere. De asemenea, provocarea menopauzei poate comorbidități, menținerea unui stil de viață nesănătos, prezența unor obiceiuri proaste etc. Declanșarea tulburărilor hormonale în corpul unui bărbat agravează funcția hipotalamusului și a hipofizei, care produc substanțe care stimulează producția din testosteronul hormonal. Adesea, menopauza precoce la bărbați se datorează unui factor ereditar. Practic, perioada de debut a andropauzei apare in perioada de 45-50 de ani. Cele mai active manifestări sunt remarcate la vârsta de 60 de ani.

Boli, cum ar fi diabetul zaharat, obezitatea (mai ales prezența unor cantități mari de grăsime viscerală), creșterea lipidelor din sânge, hipertiroidismul și alte disfuncții tiroidiene, precum și alte afecțiuni caracterizate de scăderea libidoului și funcția erectilă, pot accelera apariția andropauzei. Astfel de factori precum abuzul de tutun, alcool și droguri, un nivel insuficient al activității fizice, în special pe fondul unor acte sexuale rare, precum și luarea anumitor medicamente, inclusiv steroizi (abuzați de anumiți sportivi), poate fi un catalizator suplimentar pentru lansarea insuficienței androgene timpurii. Lipsa cronică de somn și stresul constant afectează producția hormonului de testosteron, în special în tandem cu alimentația neechilibrată.

Diagnosticarea menopauzei masculine, prevenirea și corectarea afecțiunii

Pentru a confirma oprirea funcției de reproducere se poate analiza conținutul testosteronului hormonal în sânge. Unii factori, cum ar fi excesul de greutate, diabetul zaharat și alte boli, pot bloca imaginea de ansamblu. Prin urmare, sunt luați în considerare indicatorii suplimentari. Dintre acestia, amintim de datele privind nivelul de globulină, gonadotropină, estrogen și calciu și colesterol în sânge.

O menopauză precoce este oprită prin identificarea și eliminarea factorilor care o declanșează, cum ar fi tratamentul bolilor. În funcție de gradul și cauzele apariției, sunt prescrise diferite tipuri de terapie. Printre acestea, înlocuirea hormonului (reumplerea periodică sau pe tot parcursul vieții a corpului cu testosteron), stimularea (măsuri de creștere a producției de hormoni de către organism) și alternativă (luând suplimente alimentare care conțin substanțe ca hormoni naturali sau provocând producerea lor în corpul uman ).

Ca măsură de prevenire a apariției precoce a menopauzei la bărbați, este important să se acorde atenția cuvenită propriei sănătăți fizice și psihologice. Prevenirea în timp util, diagnosticarea și tratamentul bolilor, prevenirea stresului prelungit, precum și menținerea unui stil de viață sănătos, sunt principalele măsuri care vor contribui la evitarea semnelor neplăcute de menopauză cât mai mult posibil.

Leave a Reply