Simptome precoce ale bolii Alzheimer

Simptomele bolii Alzheimer au loc atunci când apar schimbări semnificative la nivelul creierului. Iar medicii nu au altă soluție decât să restrângă progresia bolii și în orice mod să îmbunătățească calitatea vieții pacienților diagnosticați. Studiile recente au arătat că simptomele specifice, cum ar fi depresia, anxietatea și tulburările de somn, pot servi ca semnale ale schimbărilor precoce ale creierului care apar la pacienții cu Alzheimer.

Simptome timpurii

Autorii studiului sunt oameni de știință de la Universitatea din California, San Francisco, SUA. Interesul principal a fost axat pe studiul țesutului cerebral al pacienților cu boala Alzheimer și pe compararea lor cu simptomele caracteristice. Toate datele au fost obținute in vivo, rezultatele anchetei și antecedentele bolii și țesutului creier post -umos. Relații, rude, tutori și personal medical au participat la studiu pentru a obține mai multe informații.

Studiul a arătat că simptomele emergente, cum ar fi depresia, anxietatea,  nu sunt cauza bolii, ci doar indicatorii timpurii și semnalele de alarmă cărora trebuie să li se acorde atenție.

Cercetatorii au reliefat faptul ca datele obtinute cu privire la aparitia simptomelor psihologice timpurii vor permite medicilor sa efectueze un diagnostic mai devreme al bolii Alzheimer si, prin urmare, sa prescrie un tratament care va permite sa incetineasca progresia acestuia.

O mai bună înțelegere a bolii Alzheimer

Autorii studiului au remarcat faptul ca rezultatele obtinute permit schimbarea intelegerii mecanismului modului in care boala Alzheimer duce la simptomele mentale la pacienti. Lev T. Greenberg, cercetător principal și profesor asociat la Universitatea din California, a remarcat că înțelegerea și dovada că apariția simptomelor mentale poate fi considerată o manifestare timpurie a bolii Alzheimer a fost destul de neașteptată.

Boala Alzheimer este cauza principală a demenței, datorită unor caracteristici biologice specifice care afectează creierul. Principalul simptom al patologiei este detectarea a două tipuri de conglomerate de proteine ​​în celulele creierului: tau și plăci beta-amiloid.

Studiul probelor de creier

Pentru cercetare, Dr. Greenberg și echipa sa au folosit probe de creier obținute de la o bancă unică. Banca însăși este situată în São Paulo, unde deschiderea și crearea probelor au loc după fiecare deces al pacienților diagnosticați cu boala Alzheimer.

Oamenii de știință au studiat creierul la mai mult de o mie de pacienți cu vârsta de peste 50 de ani. Moartea lor a avut loc în perioada 2004-2014. În plus față de studiul direct al țesutului cerebral, oamenii de știință au fost interesați de istoricul bolii, când și în ce condiții, în ce succesiune au apărut simptomele demenței și a altor tulburări mintale. Pentru a colecta informații fiabile, nu s-au folosit doar documente medicale, ci s-a efectuat și un studiu asupra mediului apropiat al pacienților: rude, tutori, îngrijitori și alții.

Dintre toate materialele studiate, echipa a eliminat mai mult de 600 de probe care au arătat o lipsă de asociere cu boala Alzheimer: nu au fost detectate semne de demență. În probele rămase, și au fost doar peste 450, au fost detectate plăci amiloide și proteine tau.

Pentru a evalua prevalența neurodegenerării caracteristice bolii Alzheimer, oamenii de știință au studiat fiecare probă folosind tehnologii și tehnici specifice. Scopul principal a fost de a măsura cantitatea de proteine ​​tau și plăci beta-amiloid.

Scala clinică de demență (CDR-SOB) a fost utilizată pentru evaluarea simptomelor psihiatrice și a stării cognitive.

Rezultate

Studiul a arătat o legătură între simptomele psihiatrice, funcțiile cognitive afectate și cantitatea de proteine tau, dar nu a existat nicio legătură cu concentrația de beta-amiloid în țesutul cerebral.

Apariția unor simptome cum ar fi anxietatea, insomnia, depresia și tulburările de apetit au fost asociate cu stadiul incipient al bolii Alzheimer, când proteina tau s-a manifestat în tulpina creierului. În același timp, unii pacienți nu au prezentat simptome de schimbări de memorie de foarte mult timp.

Pe măsură ce progresează boala Alzheimer, proteina tau începe să se acumuleze în cortexul cerebral, ceea ce determină apariția simptomelor caracteristice și tulburărilor care afectează creierul.

La anumite concentrații de proteine la pacienți, au apărut următoarele simptome: pierderea memoriei și a abilităților mentale, confuzie, demența.

Noi oportunitati

Rezultatele studiului deschid noi posibilități pentru medici și oamenii de știință. Acestia spera ca rezultatele vor fi capabile sa influenteze studii clinice pentru medicamente recomandate in stadiile incipiente ale bolii Alzheimer.

Scopul principal al acestor medicamente este de a stopa progresia patologiei, de a preveni apariția simptomelor caracteristice și de a păstra funcțiile cognitive.

Determinarea concentrației de proteine ​​tau și a altor indicatori poate fi folosită pentru screening, împreună cu scanarea creierului pentru a identifica leziunile organice. Pentru diagnosticarea precoce a bolii Alzheimer, medicii prescriu și o serie de teste de laborator, iar rezultatele studiului contribuie la îmbunătățirea și la o mai mare acuratețe.

În raportul lor, un grup de cercetători a remarcat că aplicarea de noi cunoștințe ar trebui utilizată pentru a reduce prevalența bolii și pentru a îmbunătăți semnificativ calitatea vieții pacienților. Rezultatele pot fi considerate un progres imens în medicină și tratament, și cel mai important, diagnosticarea în timp util a bolii Alzheimer.

Leave a Reply