Lăsăm sau nu bacșiș?

După toate modificările care au avut loc cu închiderea multor centre comerciale și nu numai datorită câtorva lei nedeclarați, impozitarea bacșișului apoi anularea acestei legi tot am rămas cu întrebarea dacă e sau nu ok să le lăsăm bacșiș vânzătorilor, curierilor, taximetriștilor, barmanilor, ospătarilor și altor astfel de persoane.

Practic pe aceștia nu-i deranjează câțiva lei în plus dacă nu există niciun risc (gen legea impozitării bacșișului) iar locul lor de muncă le e în continuare asigurat. Dar daca totuși ar fi mai bine să nu le dăm niciun leuț peste suma comenzii respective gândindu-ne că salariul le e suficien? Din păcate însă în cele mai multe din cazuri salariile sunt destul de mici iar bacșișul ajunge să fie chiar singura modalitate prin care reușesc să trăiască decent, în lipsa acestuia majoritatea ajungând să se îngroape în datorii.

Eu personal las bacșiș în momentul în care sunt pe deplin mulțumit de felul în care s-a comportat respectiva persoană. Dacă îmi place cum mi-a vorbit barmanul, cum s-a comportat curierul, cât de prietenos a fost ospătarul și alte exemple de genul acesta atunci mica lor șpagă e asigurată. În schimb dacă respectivul sau respectiva au avut o atitudine care lasă de dorit (de dorit orice înafară de bani în plus) și au încercarea de a emana superioritate, de a ma sfida sau orice chestii de comportament asemănătoare nici măcar să nu se aștepte la vreun ban în plus ci mai degrabă la o eventuală reclamație dacă reușesc să atingă nivelul maxim de nesimțire.

În încheiere revin la ideea de la care am pornit redactarea acestui articol: Să lăsăm sau nu bacșiș persoanelor care desfășoară diverse activități (curieri, cameriști, barmani, ospătari, vânzători, taximetriști și așa mai departe) ? Iar dacă totuși te numeri printre persoanele cu meserii de genul celor de mai sus trebuie să înțelegi faptul că în majoritatea cazurilor e mai important felul în care te comporți decât munca în sine pe care o faci.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?