5 motive pentru care să lucrezi pe cont propriu

Au trecut deja câțiva ani buni de când am renunțat la jobul ”bine plătit și sigur” din cadrul unei corporații (hehe, puteți să-mi spuneți ”corporatistuleee!”) și l-am dat la schimb pe freelancing, sau muncă pe cont propriu, cum îmi place mie să-i zic.

Categoric, am întâlnit atât avantaje cât și dezavantaje. PS. ambele sunt în cantități industriale. Ne descurcăm. Ar trebui să fiu ipocrit ca să spun că freelancingul e dumnezeul joburilor și că e genial și toți ar trebui să vă dați dracului demisia și să vă apucați de asta pentru că munca în corporație e jalnică și aveți șefi de cacao. Nu, nu este așa.

Au fost momente în corporație în care îmi mulțumeam mie pentru că mi-a trecut prin cap să mă angajez aici. La fiecare loc de muncă există clipe în care oricât de multă muncă ar fi găsiți timp pentru o glumă (uneori atât de bună încât pe toți vă doare abdomenul de la atâta râs) și pentru alte momente frumoase.

De asemenea, tot acolo veți găsi și momente în care simțiți că veți claca psihic, vreți să vă dați demisia și să vă bateți șeful. Același lucru se întâmplă și în munca de acasă. Momente extraordinare și momente mai puțin bune. Ambele fac parte din viața noastră.

Fiindcă cei din jurul meu încă mă mai întreabă ce-mi place la freelancing, am făcut o scurtă listă cu câteva motive:

• Nu ai un șef care să nu te plătească dacă nu ajungi în ziua aia la muncă. În schimb nu te vor mai plăti clienții pentru care ai de făcut chestii.

• Îți poți lua o zi liberă dacă ai băut prea mult aseară fără să te bată nimeni la cap cu telefoanele să vi la muncă. Dar vei primi mailuri de la clienții cărora trebuie să le finalizezi proiectele.

• Cât muncești, atât câștigi. Nu depinzi de salariul pe care ți-l oferă o companie. Dar s-ar putea că în unele luni să vrei să muncești dar să nu ai clienți suficienți. Și iar e rău.

• Faci totul cum vrei. Tu hotărăști cât costă serviciile tale, tu hotărăști de câte ori pe lună iei ”salariul”, tu te decizi în ce monedă lucrezi și tot așa. Nu trebuie să uiți însă că lucrezi cu oameni care pot avea un punct de vedere diferit față de al tău, nu cu roboți care să-ți accepte tot.

• Vei avea pensie și dacă nu ești angajat. Pentru mine acest aspect este egal cu zero, dat fiind faptul că nu-mi doresc ca traiul meu de zi cu zi să se bazeze vreodată pe niște bani primiți de la stat. Am auzit însă mulți care îmi spun să nu mai muncesc de acasă fiindcă nu voi mai avea pensie. Greșit, îmi plătesc taxele la timp și dpdv legal trebuie să beneficiez de acest lucru.

Lasă un răspuns